Σύμβουλοι Λοχείας-Μητρότητας

Σ’ όλους τους πολιτισμούς η περίοδος της λοχείας ( 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό) θεωρείται μια περίοδος κατά την οποία η λεχώνα είναι ευάλωτη στις λοιμώξεις, στην σωματική και ψυχική κόπωση καταστάσεις που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας και του νεογνού, καθώς και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Μετά τον τοκετό στο μαιευτήριο η μητέρα και το παιδί μεταφέρονται στο σπίτι πολύ νωρίς, στην προσπάθεια των ειδικών να μειώσουν τον κίνδυνο από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την κατάθλιψη της λοχείας

Σ’ αυτό το διάστημα της λοχείας, εμφανίζονται όλες οι δυσκολίες στον θηλασμό. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να παρουσιαστούν ανωμαλίες και παθολογικές καταστάσεις, βιολογικές και ψυχοσυναισθηματικές στην λεχώνα.

Είναι επομένως απαραίτητο η λεχώνα στο σπίτι της να έχει πρακτική βοήθεια και συναισθηματική υποστήριξη τουλάχιστον μέχρι την 10η ημέρα. Αυτή η φροντίδα είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που φέρνει η μητρότητα και τις υποχρεώσεις που την επιβαρύνουν την βιολογικά και ψυχοσυναισθηματικά.

Πολλές χώρες έχουν ήδη αντιληφθεί την ανάγκη και έχουν δημιουργήσει προγράμματα για να καλύψουν τις ανάγκες της μητέρας και του νεογνού, όχι μόνο από ιατρικής αλλά και κοινωνικής πλευράς.

Η Π.Ο.Υ. αναφέρει μελέτες από τις οποίες φαίνεται η συμβολή της βοηθού μητρότητας στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση επιπλοκών της κύησης τοκετού και λοχείας, καθώς και την πρόληψη λοιμώξεων της μητέρας και του νεογνού. (Patricia E. Bailey et al 2002, Bultrerys M et al 2002, McIntyre J and Gray G 2002.)

Επίσης οι μελέτες των M. Klaus and Kennel ( 1985-1995) αποδεικνύουν ότι η παρουσία της βοηθού μητρότητας μειώνει τις επιπλοκές, την χορήγηση φαρμάκων και την παραμονή στο μαιευτήριο.

Με τη γέννηση ενός παιδιού ένας νέος κύκλος ξεκινά, στη ζωή της γυναίκας, του ζευγαριού, της οικογένειας. Ο κύκλος της μητρότητας, ο κύκλος της αγάπης, ένα υπέροχο ταξίδι στη γονεϊκότητα. Στόχος μας η φροντίδα του βρέφους και του νηπίου, και φυσικά η στήριξη των νέων γονιών που στον δικό τους κύκλο εισέρχεται ένας νέος υπέροχος άνθρωπος.

Συνοπτικά, παρέχουμε τις ακόλουθες υπηρεσίες:

Εκπαίδευση στη μητέρα σε θέματα θηλασμού και παροχή πρακτικής βοήθειας στο θηλασμό

Εκπαιδευουμε τους γονείς σε πρακτικά θέματα όπως είναι το μπάνιο του μωρού, το ντύσιμο και η αλλαγή πάνας ή τους βοηθάει με τις ασχολίες αυτές προκειμένου να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους

Υποστηρίξουμε τη μητέρα, ακούοντας τους φόβους και τις ανησυχίες της και παρέχουμε την κατάλληλη πληροφόρηση μέσα από ομάδες υποστήριξης και βιβλία

Φροντίδα στο μωρό την ώρα που η μητέρα ξεκουράζεται ή κάνει ντούζ ή παίζει με τα άλλα παιδιά

Βοήθεια στην προσαρμογή της οικογένειας με το νεογνό, εκπαιδεύοντας τα άλλα μέλη της πως να στηρίζουν τη μητέρα

Προσφέρουμε τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή των νεογνών, τη συναισθηματική και φυσική αποκατάσταση από τη γέννησή τους

Παρέχουμε συστάσεις για άλλους επαγγελματίες στον χώρο της μεταγεννητικής φροντίδας